Μια «Μικρή Ελιά» για τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ στη Μυτιλήνη

Μοιραστείτε το:

Το έργο «Η Μικρή Ελιά» δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη Δημήτρη Καλαντζάκη αποκλειστικά για τη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που φιλοξενήθηκε από το Επιμελητήριο Λέσβου στη Μυτιλήνη στις 4 και 5 Νοεμβρίου, σε 200 αριθμημένα αντίτυπα μεταξοτυπίας.

Η μεταξοτυπία είναι τεχνική εκτύπωσης για την πιστή αναπαραγωγή ενός πρωτότυπου έργου τέχνης. Το κίνημα της Ποπ Αρτ (Pop Art) τη δεκαετία του 60 έκανε ευρύτερα γνωστή την τεχνική και σε αυτή τη φιλοσοφία βασίστηκε η προσέγγιση του καλλιτέχνη. Σύγχρονη οπτική, λιτή, με επανάληψη και με εντάσεις στα χρώματα για να προσδιορίσει την αξία και σημασία του αντικειμένου.

«Ελαία – olea europaea – euromediterranea”

δέντρο αειθαλές…

σταχταργυροπράσινο…

Γηγενές των παραλιών της Μεσογείου καλλιεργούμενο απ’ τους προϊστορικούς χρόνους αδιαλείπτως…

Παρίσταται στην εναλλαγή των πολιτισμών κι ορίζει ανεπηρέαστο το τοπίο…

«…Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει, με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις…»

Οδυσσέας Ελύτης

Ο μεγάλος νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης, μέσα από αυτό το τρίπτυχο ερμήνευσε με μοναδικό ποιητικό τρόπο βασικές αξίες του ελληνισμού.

Την αλήθεια σχετικά με την λατρεία της ελιάς μπορούμε να την εντοπίσουμε σε αυτό που έγραψε ο φιλόσοφος Μιτσέα Ελιάντε πριν από χρόνια: «για τις παραδοσιακές κοινωνίες, όλες οι σημαντικές πράξεις της ζωής αποκαλύφθηκαν απαρχής (ab origine) από θεούς ή ήρωες. Οι άνθρωποι μόνο επαναλαμβάνουν αυτές τις υποδειγματικές και παραδειγματικές χειρονομίες». Φαίνεται λοιπόν ότι η χρήση της ελιάς πρέπει να ήταν μια «σημαντική πράξη« για τους Αθηναίους ώστε να την αφομοιώσουν στον ιδρυτικό μύθο της πόλης τους.

Σαν δέντρο αιωνόβιο συμβολίζει την μακροβιότητα και την δύναμη. Η πλούσια καρποφορία του συνδέεται με την γονιμότητα και τον πλούτο. Για την Ελλάδα και τους Έλληνες και ειδικά για τη Λέσβο, η ελιά είναι πολύ περισσότερα από ένα δέντρο. Είναι πολιτισμός, ιστορία, φιλία, πίστη, τιμή και αδελφοσύνη, παράδοση και μυθολογία. Είναι σύμβολο ειρήνης, νίκης, σοφίας, ευημερίας, υγείας και ομορφιάς. Το ελαιόδεντρο συμβολίζει το καλό και συνδεδεμένο με την αναγέννηση και το φως.

Η ελιά σε μικρή ηλικία χρειάζεται την φροντίδα του παραγωγού και ξεκινά να δίνει καρπούς στην ηλικία των 7 ετών. Ακόμα και σήμερα στις γεωργικές περιοχές της χώρας, μία ελιά φυτεύεται όταν γεννιέται ένα παιδί. Η ελιά και το παιδί θα μεγαλώσουν ταυτόχρονα. Όταν το παιδί ξεκινήσει το σχολείο, τότε και η ελιά είναι έτοιμη να δώσει καρπούς. Η ελιά θα μεγαλώσει με την οικογένεια, θα επιζήσει και θα βρίσκεται εκεί πολλές γενιές αργότερα για να θυμίζει την συνέχεια και την εξέλιξη της ζωής. Εύλογος ο συνειρμός που προκύπτει με την επιχειρηματικότητα που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας του νησιού μας, με την Ανάπτυξη της Νησιωτικής Κοινωνίας της Λέσβου με όραμα.

Με την έμπνευση αυτή δημιουργήθηκε η «Μικρή Ελιά», έργο τέχνης σε περιορισμένο αριθμό μεταξοτυπίας ως δώρο σύμβολο και ανάμνηση της συνάντησης των Επιμελητηρίων της Ελλάδας στη Μυτιλήνη τον Νοέμβριο του 2022.

Το ίδιο το δέντρο – σαν φυσικό γλυπτό – οι μύθοι, οι συμβολισμοί και οι χρήσεις του το αναδεικνύουν κάθε στιγμή σε ιερό και μοναδικό.